fredag 13 maj 2016

Odla eller bara plocka, det är frågan!

Odla eller bara plocka, det är frågan!

Är det näring vi vill ha?
Ibland har vi vad vi söker precis framför näsan utan att lägga märke till det! Varför går vi så gärna över ån efter vatten? 

Odla eller bara plocka, det är frågan, just nu.( Men det finns många andra åar vi går över i vår jakt efter vatten.)

I unga dagar - långt innan Tant Tavarlig växt upp och blivit en riktig tant med fotriktiga skor så var hon mycket glad för att gräva, vattna, odla och dra upp egna växter. Nu för tiden kvittrar hon mest och ropar som gladast när hon kan plocka det färdigväxt och näringsspäckat utanför husknuten. 

Till exempel det här med sallad och ruccola och sånt. Visst hade hon kunnat gå och handla ekologisk ruccola och varit jättenöjd med det. … men varför inte utnyttja det som finns framför näsan i Guds överflödande natur? Helt gratis och ofta många gånger nyttigare än det vi drar upp med våra påsfrön! För att inte tala om hur mycket tid och energi man sparar!


 Här i det höga gräset ståtar den finaste näring i olika former. Maskrosen finns i cirka 1000 (ett tusen) varianter och om du kikar noga ser du skillnad på blad bara på den här lilla bilden. Den taggigaste alldeles till höger om blomman är den mildaste och är jättegod att äta direkt. Vissa blad lägger man helst i vatten ett tag för att bli mindre bittra innan man torkar och äter dem.

PS! Du kan äta HELA maskrosen. Allt är nyttigt men överdriv inte. Lite annan mat måste man också ha i sig!! Läste just om att någon hört att kanel är bra för att få ner vikten. Hon åt en halv DECILITER kanel om dagen - sen uppstod ryktet - via media - att kanelen vi oftast har här i affärerna är direkt skadlig för levern. Ceylonkanel är mycket mycket godare och också nyttigare - men den "vanliga" den duger, den också. Med detta sagt: Livnär dig inte enbart på maskros nu bara för att du kan äta allt från rot till topp - variation är viktigt för kroppen om den ska hålla sig frisk!


Här nedan följer lite intressant läsning för den näringsintresserade

Kostdataprogram.se - Jämför massor med olika näringsämnen i Maskrosblad och Ruccola. http://kostdataprogram.se/2016/03/22/naring-i-maskrosblad/

http://www.2000taletsvetenskap.nu/gammalt/toivo2.htm - gammal professor - jämför vitaminer i huvudsallat och maskrosblad. Litet utdrag om maskrosen nedan:

"Vid en jämförelse finner vi att 
näringsvärdet och hälsovärdet hos de vilda växterna och hos ogräs är avsevärt större än hos de besläktade odlade växterna. Om vi t.ex. jämför två sallatväxter från familjen Compositae, maskros och huvudsallat, finner vi, att maskrosen innehåller över 3 gånger mera protein, 5 ggr mera fett, 4 ggr mera kolhydrater, 4 ggr mera kalcium, 5 ggr mera fosfor, 4 ggr mera järn, 7 ggr mera vitamin B1, 6 ggr mera niacin, 3 ggr mera C-vitamin och 12 ggr mera A-vitamin än den odlade sallaten. Därtill är maskrosen ytterst nyttig för hälsan, särskilt för levern och gallsystemet. I Finland har startats en vetenskaplig undersökning av maskrosens verksamma ämnen och deras utnyttjande. "  Lista som jämför C-vitamin i olika växter

----------------------------------------------------------

  Klicka här: En sprillans ny bok för dig med intresse för hälsa!

Kontakta mig om du vill köpa! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar